Sze 22 2015

Biztonsági kamera

Manapság egyre szélesebb körben terjednek el, illetve növekszik az igény a kamerás megfigyelő rendszerek iránt. Ez természetesen elsősorban a közbiztonság folyamatos romlásának is betudható, de szerepet játszik a technológiai fejlődés is, azaz az ilyen rendszerek elérhetősége. Napjainkban már bevett, elterjedt dolog, hogy kamerás megfigyelő rendszer segítségével figyelhessük meg akár az otthonunkban zajló eseményeket távollétünkben, vagy az irodánkban történő mozgásokat, a felvételeket megbízhatóan rögzíteni tudjuk és akár több hónapon keresztül elérhetők legyenek számunkra a világ bármely pontjáról. Az ilyen fajta megfigyelésre a legmegfelelőbb egy számítógép alapú kamerás megfigyelő rendszer. Ez igazából egy egyszerű folyamatot takar, azaz a kamerából érkező elektromos jeleket egy szoftver segítségével a számítógépbe épített digitalizáló kártya a merevlemezre rögzíti. Ennek a szoftvernek a segítségével tudjuk lejátszani a felvett anyagot, vezérelni a kamerákat, illetve lehetővé tesz még számos biztonsági és kényelmi beállítást.

Az ilyen digitalizáló kártyák megjelenése addig elérhetetlen lehetőségeket biztosított a videó kamerás megfigyelő rendszereket felhasználóinak és forradalmi változást hozott a kamerás megfigyelő rendszerek piacára. Azelőtt elképzelhetetlen lehetőségek és magas fokú biztonság vált hirtelen mindenki számára elérhetővé nagyon kedvező áron. Egy kamerás megfigyelő rendszer csupán egyszeri beruházást, ráfordítást igényel, megbízhatóbb az élő őrzéses védelemnél, hiszen az emberi tényezők, mint a hiba lehetősége, vagy akár a megvesztegethetőség, itt ki vannak zárva. Egy biztonsági kamera teljes sötétségben is tökéletesen lát. Sok esetben, ahol az élő őrzés elkerülhetetlen, sokkal kisebb létszámmal biztosítják azt, egy kamerás megfigyelő rendszerrel kiegészítve a biztonságot, ez jelentős költségmegtakarítást jelent sokszorosra növelt hatékonyság mellett.

Ezek a kamerás megfigyelő rendszerek tényleg nem igényelnek komolyabb befektetést, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a biztonságunkról van szó, és tökéletesen megfelelnek pld. otthonunk megfigyelésére, egy egyszerűbb számítógép is megfelel a célnak, hiszen a PCI csatlakozású digitalizáló kártya beszerelhető tulajdonképpen bármely PC-be, a szoftver pedig csupán Windows operációs rendszert igényel. Csak azt kell eldöntenünk, hogy hány kamerás rendszert szeretnénk kiépíteni, számuk 4-től akár 32-ig változhat, hiszen a digitalizáló kártya tökéletesen elbír akár ennyi kamerával is. A nem bonyolult telepítés után a világ bármely pontjáról, a nap 24 órájában megfigyelhetjük az otthonunkban, vagy egyéb, kamerarendszerrel védett objektumunkban történő eseményeket.

Az MPEG4 tömörítési technológiának köszönhetően a rögzített anyag nem foglal nagy helyet, a rögzített kép felbontását pedig szabályozhatjuk, a legkisebbtől akár a FULL HD felbontásig. Már egy viszonylag egyszerűbb rendszer is akár 400 képkocka/perc rögzítésére képes. Kameránként változtatható az összes beállítás, a kontraszttól kezdve egészen a digitális képmaszkig, ami azt jelenti, hogy megadhatjuk, hogy a belátott területnek csak egy bizonyos részén történő mozgás során rögzítsen. A felvételek a rögzítés leállítása nélkül visszanézhetők, csévelhetők, akár képkockánként előre-hátra, a lejátszó program segítségével könnyen és gyorsan megtalálhatunk egy adott időpontot, a választott kamera szemszögéből. Mindezt távoli elérésben, internet kapcsolattal megtehetjük bárhonnan, akár az okos telefonunkról vezérelve a kamerákat és az egész rendszert. A többszintű jelszavas védelemnek köszönhetően beállíthatunk különböző jogosultsági szinteket, azaz hogy pld. a személyzet ne férhessen hozzá a felvételekhez, ne törölhesse, stb. Az eseménynapló segítségével pedig mindig pontosan tudhatjuk, ki és mikor lépett be, illetve a rendszerben végzett tevékenységeket.

Természetesen egy ilyen megfigyelő rendszer biztonsági kamerái telepíthetők rejtve is, akár épületen belül, akár kívül. A beépített hőpajzsnak köszönhetően minden évszakban tökéletes képminőséget garantálnak. A kamerák éjjellátó és infra technológia hordozói, de kiegészíthetők akár egy mozgásérzékelővel egybekötött reflektorral is.

WordPress Themes