Sze 22 2015

Riasztók

A riasztók gyűjtőfogalom manapság már eszközök sokaságát hordozza magában. Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk személyes, illetve vagyoni biztonságunkra, legyen szó az otthonunkról, ahol szeretnénk „az én házam-az én váram” mondásnak megfelelően biztonságban tudni családunkat és személyes vagyoni vagy akár csupán eszmei értéket képviselő tárgyainkat, vagy az irodánkról, munkahelyünkről, ahol az általában nagy értéket képviselő berendezések és esetleg nagyobb készpénzösszegek mellett egyéb, akár pénzben nehezen kifejezhető értékek is lehetnek.

Aki már szembesült élete során betöréssel, vagy egyszerűen értékei eltulajdonításával, az jól tudja, hogy már önmagában az érzés, hogy valaki tudtunk nélkül járt-kelt a személyes életterünkben mennyire kellemetlen és bosszantó, az értékeink eltulajdonításáról már nem is beszélve, mikor jobb esetben egy hosszadalmas tortúra után a biztosító megtéríti kárunkat, de mint tudjuk, az anyagi kártérítés a legtöbb esetben nem tükrözi a számunkra fontos dolgok valós értékét. Egy irodai betörés, lopás esetén pedig ha csupán az eltulajdonítható adatokra és információkra gondolunk, már az is borzasztó következményekkel járhat ránk, kollégáinkra, illetve munkánkra nézve. Ezért érdemes és szükséges, természetesen kizárólag szakemberek segítségét igénybe véve, a megfelelő riasztóberendezésekkel ellátni otthonunkat, irodánkat, vagy egyéb, számunkra fontos objektumot.

Számos elismert cég képviselteti magát ezen a piacon. Megtaláljuk a lakásriasztóra specializálódott vállalkozásoktól kezdve a riasztórendszerek legszélesebb skáláját és szolgáltatásait nyújtó vállalatokat. A termékpaletta nagyon széles és változatos, az egyszerűbb és olcsóbb megoldásoktól kezdve a legmagasabb elvárásoknak megfelelő komplett riasztó rendszerekig minden megtalálható, tulajdonképpen csak az általunk rászánt összeg szab határokat. A modern riasztóberendezések a legtöbb esetben már távfelügyelettel egybekötöttek, azaz a riasztó működésbelépését azonnal veszi egy központ is, melynek biztonsági emberei perceken belül a helyszínen teremnek. Ugyan ez vonatkozik az ú.n. „pánikgombra”, mely megnyomásával mi is aktiválhatjuk a riasztót, ha illetéktelen személyt, vagy egyéb veszélyt észlelünk, ennek a funkciónak egy változata különösen kényelmes pld. idős szüleink esetében, akik egy karóraszerű, csuklópántos változatát, segélyhívóként is használhatják. Ezek a megoldások a vezeték nélküli, GSM és egyéb technológiákon alapszanak.

A riasztóberendezéseket manapság már messze nem csupán egy szirénát megszólaltató eszközként kell elképzelni. A mai rendszerek már nem csak számos mozgásérzékelővel és egyéb behatolásérzékelővel vannak egybekötve, hanem az általunk megszabott számú biztonsági kamerával is, melyek természetesen éjjellátó üzemmóddal is rendelkeznek és felvételeik automatikusan digitális adathordozóra kerülnek, az adott biztonsági rendszertől függően akár egyszerre több helyen is. Sőt, az egész rendszert ma már akár okostelefonunkkal is irányíthatjuk, illetve távfelügyelhetjük, akár a világ másik feléről élőben nézve mi történik lakásunkban, megváltoztathatjuk a belépési jogosultságokat és egyéb beállításokat, stb. Ez a funkció különösen jól jön, ha akár a takarítószemélyzet munkájába szeretnénk belekukkantani, vagy pld. ha gyermekünket bébiszitterre otthonunkban hagyva távolról is szeretnénk megbizonyosodni hogy minden rendben van. Természetesen egy komplett riasztórendszer sok eszközből és összetevőből áll, minél komolyabb védelmet szeretnénk és minél nagyobb területen, annak megfelelően növekszik ezek száma is. A komplett riasztó szettek részét képzik a mozgásérzékelők, a kezelők, a hang-fény szirénák, a nyitásérzékelők, az akkumulátorok és az egyéb szükséges alkotóelemei egy adott rendszernek.

Mai világunkban egy riasztórendszer már nem is luxus és nem is egy elhanyagolható eszköz. A modern technológiák fejlődésének köszönhetően pedig egyre nagyobb biztonságban tudhatjuk otthonunkat, irodánkat vagy egyéb, számunkra fontos és értéket képviselő helyet.

WordPress Themes