Sze 22 2015

Tűzjelző rendszerek

Manapság már minden középületben kötelező a kiépítése egy tűzjelző rendszernek, ennek a rendszernek a feladata automatikus riasztást leadni amennyimben érzékelői füstöt, lángot, illetve jelentősebb hőmérséklet emelkedést észlelnek a környezetünkben. Kézi jelzésadók is kiegészítik a tűzvédelmi rendszert, melyek segítségével az automata jelzésadóktól függetlenül lehetőségünk van riasztás leadására. A modern tűzjelző rendszerek feladata már nem csupán hanggal riasztani, hanem a berendezés képes az épületben található egyéb eszközök önműködő vezérlésére. Ide tartozik pld. a vészhelyzet alatt a liftek földszintre irányítása, a szellőzők és menekülési útvonalak szellőzésének beindítása, különböző szakaszok lezárása és számos egyéb lehetőség.

Az utóbbi években jelentősen megnövekedett az építkezések száma a világban. Biztonságtechnikai szempontból azonban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az épületekben tartózkodók biztonságára, túl a formai és kihasználhatósági aspektusokon – így a tűzvédelem kiemelt szerepet kap. Egy tűzjelző érzékelője esetében a legfontosabb szempont, hogy még a tűz keletkezésének korai stádiumában megbízható jelzést adjon le. Ennél fogva az érzékelők telepítése során a csoportosítási szempont fontos szerepet tölt be, hiszen ennek függvénye, hogy a tűz mely szakaszában és milyen tűzjellemzőt érzékel a jövőben.

Egy modern tűzjelző rendszert leginkább a szervezetünk felépítéséhez hasonlíthatunk. A berendezés érzékelői megfelelnek az érzékszerveinknek, a vezérlők és jelzésleadók viszont az izmainknak, idegrendszerünknek. Mint bármely tűzjelző rendszernek pedig a központ, szervezetünkben az agy felelős az irányítási folyamatokért. A tűzjelző rendszer központja egy olyan berendezés, mely a tűzjelzés vételéért és azt követő közlésekért felel. A tűzjelző központ meghatározója a tűzjelző rendszer kialakításának, amennyiben hagyományos, analóg központról van szó, abban az esetben a komplett rendszer is hagyományos, illetve analóg módban működik.

Két csoportra választhatók a tűzjelző központok (rendszerek), vannak a hagyományos tűzjelző rendszerek, illetve a címezhető központok tartoznak a második csoportba. Az előbbiek esetében az érzékelők kizárólag csoportosan, kollektívan címezhetők, nem pedig egyedileg. Azaz a hagyományos központ esetében a tűz helyét csak annak alapján lehet megbecsülni, hogy melyik érzékelő-csoporttól érkezett, azt nem tudjuk meg, hogy melyik érzékelőtől. Egy ilyen csoportban, „hurokban” kb. 20-30 érzékelő található. A hagyományos tűzjelző központ nem képes előriasztás, azaz előjelzés leadására. Az második csoport, a címezhető központ, esetében már pontosan megállapítható, hogy mely érzékelő adja le a tűzjelzést, felépítésében a rendszer azonban nem tér el a hagyományos tűzjelző rendszertől. A hagyományos rendszerek azonban egyre jobban háttérbe szorulnak a szigorodó tűzvédelmi előírások okán, illetve a tűz mielőbbi pontos észlelésének lehetősége miatt.

Korunk legkorszerűbb tűzjelző berendezéseit az intelligens, azaz analóg központok képviselik. Ebben az esetben a rendszer érzékelői szintén egyedileg címezhetők, de nem hoznak döntést arról, hogy van-e tűz vagy nincs. Az észlelt tűzjellemzőnek megfelelő jelet továbbítanak, és a további lépéseket már a központ teszi meg, legyen szó riasztásról, előjelzésről, vagy hibajelzésről. A rendszer integrált szoftvere függvényeket alapul véve biztos viszonyítási szempontok alapján tud következtetni és biztosítani a kezelő elküldve a személyzet számára a várható változás mértékét illető adatot, mely alapján már történhet előjelzés, ami csupán figyelmeztetésül szolgál és nem egyenértékű a riasztással. Itt a központ típusától függően kb. 120 érzékelő található egy hurokban, azaz csoportban.

WordPress Themes